Istnieje wiele rodzajów i gatunków masek ochronnych. MASCOT oferuje trójwarstwowe maski jednorazowego użytku ze znakiem CE. Spełniają one wymogi dotyczące wyrobów medycznych, które są określone w normie EN 14683 dla typu IIR. Chronią przed wdychaniem oraz rozprzestrzenianiem wirusów i bakterii przenoszonych drogą kropelkową. Cechuje je wysoka oddychalność i są przyjazne dla skóry, co zapewnia komfort nawet przy dłuższym użytkowaniu.
Wyróżnia się trzy typy masek (typ I, II i IIR). Typ IIR gwarantuje najlepsze zabezpieczenie, ponieważ jest odporny na przesiąkanie rozprysków cieczy. Lepiej niż maski typów I i II chroni więc noszącego przed przenikaniem cząstek i drobnoustrojów unoszących się w powietrzu, a także aerozoli emitowanych np. podczas kaszlu, kichania i mówienia. Ponadto typ IIR zapewnia bezpieczeństwo osobom przebywającym w otoczeniu użytkownika.
Maski stały się naturalnym elementem codziennego funkcjonowania nas wszystkich, niezależnie od wykonywanego zawodu. Są skutecznym środkiem ochrony użytkownika i jego otoczenia przed bakteriami i wirusami – zarówno w godzinach pracy, jak i w czasie wolnym.
1. Starannie umyj ręce.
2. Chwyć maskę za gumki mocujące i przyłóż do twarzy, zwracając uwagę, by zacisk na nos znajdował się u góry, a fałdy po stronie zewnętrznej były skierowane do dołu.
3. Załóż gumki za uszy.
4. Dopasuj maskę tak, by ściśle przylegała do twarzy przy nosie, podbródku i policzkach.
5. Przy zdejmowaniu maski nie dotykaj jej powierzchni, lecz wyłącznie gumek mocujących. Zużytą maskę natychmiast wyrzuć.
Cel stosowania: Zapobieganie szerzeniu infekcji droga kropelkowa przy wydechu, kaszlu lub kichaniu. Ochrona przed wdychaniem unoszacych sie w powietrzu czastek pylu, alergenów oraz zakaznych bakterii i wirusów.
Ostrzezenie: Przed uzyciem maski nalezy sprawdzic, czy opakowanie jest szczelnie zamkniete. Dzieci moga stosowac maske tylko z pomoca osoby doroslej.
Okres przydatności jednorazowych masek MASCOT wynosi dwa lata od daty produkcji. Maskę trzeba wymieniać po maksymalnie czterech godzinach użytkowania i zawsze w przypadku zamoczenia lub zabrudzenia. Produkt należy przechowywać w suchym miejscu nienarażonym na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.